- 3D Kameralar
- 3D Kamera Çeşitleri
- 3D Kameralar Iyi mi Çalışır?
- 3D Kameraların Avantajları
- 3D Kameraların Dezavantajları
- 3D Kameraların Uygulamaları
- 3D Kamera Tutarları
- 3D Kamera Satın Alma Rehberi
- II. 3D Kameralar
- III. 3D Kamera Türleri
- IV. 3D Kameralar Iyi mi Çalışır?
- V. 3D Kameraların Avantajları
- VI. 3D Kameraların Dezavantajları
- VII. 3D Kameraların Uygulamaları
- 3D Kamera Tutarları
3D kameralar, 3d sahneler yakalayabilen cihazlardır. Bu, değişik açılardan izlenebilen sürükleyici görüntülerin oluşturulmasını sağlar. 3D kameralar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve film yapımcılığı dahil olmak suretiyle muhtelif uygulamalarda kullanılır.
3D Kameralar
İlk 3D kamera 19. yüzyılda Charles Wheatstone tarafınca buluş edildi. Wheatstone’un kamerası aynı sahnenin iki görüntüsünü yakalamak için iki mercek kullandı, her bir gözden bir adet. Bu sahneler sonrasında bir stereoskop vesilesiyle beraber seyredildi ve bu da derinlik yanılsaması yarattı.
20. yüzyılın başlarında, stereoskopik beyazperde için filmler kurmak amacıyla 3D kameralar kullanıldı. Bu filmler bir müddet popülerdi, sadece nihayetinde üretimlerinin yüksek maliyeti sebebiyle gözden düştüler.
Son yıllarda sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanındaki gelişmelerle beraber 3D kameralara olan alaka yine canlandı. 3D kameralar artık bu teknolojiler için sürükleyici deneyimler yaratmak amacıyla kullanılıyor.
3D Kamera Çeşitleri
3D kameraların iki ana türü vardır: etken stereoskopik kameralar ve eylemsiz stereoskopik kameralar.
Etken stereoskopik kameralar, aynı sahnenin iki görüntüsünü yakalamak için iki ayrı lens kullanır. Sonrasında bu sahneler birleştirilerek tek bir 3B imaj oluşturulur. Etken stereoskopik kameralar, eylemsiz stereoskopik kameralardan daha pahalıdır sadece daha yüksek kaliteli sahneler üretirler.
Eylemsiz stereoskopik kameralar aynı sahnenin iki görüntüsünü yakalamak için tek bir lens kullanır. Bu sahneler sonrasında bir polarize filtre ile ayrılır. Sonrasında iki imaj, derinlik yanılsaması yaratan bir çift polarize gözlük vesilesiyle beraber izlenir. Eylemsiz stereoskopik kameralar etken stereoskopik kameralardan daha ucuzdur sadece daha düşük kaliteli sahneler üretirler.
3D Kameralar Iyi mi Çalışır?
3D kameralar, aynı sahnenin iki görüntüsünü hafif değişik açılardan yakalayarak çalışır. Sonrasında bu sahneler birleştirilerek tek bir 3D imaj oluşturulur. Görüntüleri tevhit işlemine stereopsis denir.
Stereopsis, gözlerimizin emek harcama şeklini kullanarak çalışır. Gözlerimiz başımızda hafif ayrık bir halde yer alır ve bu da bizlere dünyaya dair birazcık değişik bir görüş sağlar. Bu bakış açısı farkı beynimiz tarafınca derinlik yanılsaması yaratmak için kullanılır.
3D kameralar 3D sahneler kurmak için aynı prensibi kullanır. Aynı sahnenin iki görüntüsünü birazcık değişik açılardan yakalayarak kamera, derinlik yanılsaması yaratan tek bir imaj oluşturabilir.
3D Kameraların Avantajları
3D kamera kullanmanın muhtelif avantajları vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- 3 boyutlu sahneler 2 boyutlu görüntülere gore daha sürükleyicidir.
- 3D sahneler daha realist sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik deneyimleri yaratmak için kullanılabilir.
- 3D sahneler tıbbi görüntüleme ve derinlik algısının mühim olduğu öteki uygulamalarda kullanılabilir.
3D Kameraların Dezavantajları
3D kameraların kullanımının bir takım dezavantajı da vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- 3D kameralar 2D kameralardan daha pahalıdır.
- 3 boyutlu görüntüleri görüntülemek 2 boyutlu görüntülere gore daha zor olabilir.
- 3 boyutlu görüntülerin muamele gücü daha çok istek edilebilir.
3D Kameraların Uygulamaları
3D kameralar aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif uygulamalarda kullanılır:
- Sanal gerçeklik
- Artırılmış gerçeklik
- Film yapımcılığı
- Tıbbi görüntüleme
- Endüstriyel tasavvur
- Mimarlık
3D Kamera Tutarları
3D kameraların fiyatı, kameranın özelliklerine ve kabiliyetlerine bağlı olarak değişmiş olur. Temel 3D kameralar ortalama 100 dolara satın alınabilirken, daha gelişmiş modeller binlerce dolara mal olabilir.
3D Kamera Satın Alma Rehberi
Antet | Yanıt |
---|---|
3D fotoğrafçılık, görüntüyü 3d olarak yakalayarak, izleyicinin nesneyi değişik açılardan görmesini elde eden bir fotoğrafçılık türüdür. | |
3D Kameralar | İlk 3 boyutlu kamera 1850’lerde buluş edildi, sadece 3 boyutlu fotoğrafçılığın ticari olarak uygulanabilir hale gelmesi 1980’leri buldu. |
3D Kamera Çeşitleri | 3D kameraların iki ana türü vardır: stereoskopik kameralar ve plenotik kameralar. |
3D Kameralar Iyi mi Çalışır? | Stereoskopik kameralar aynı sahnenin iki görüntüsünü hafifçe değişik açılardan yakalar. |
3D Kameraların Avantajları | 3D kameralar, VR gözlüklerinde yahut AR cihazlarında izlenebilen sürükleyici sahneler oluşturmanıza imkan tanır. |
II. 3D Kameralar
3D kameraların zamanı fotoğrafçılığın ilk günlerine kadar uzanır. 1851’de Charles Wheatstone isminde bir Fransız icat eden, insanların iki görüntüyü yan yana görmesini ve derinlik yanılsaması yaratmasını elde eden stereoskop isminde bir cihazın patentini aldı.
1900’lerin başlarında, American Mutoscope and Biograph Company ve Lumiere Brothers benzer biçimde birkaç firma 3D kameralar üretmeye başladı. Bu kameralar, aynı sahnenin iki görüntüsünü yakalamak için iki lens kullanmak ve sonrasında bu tarz şeyleri tek bir görüntüde birleştirmek benzer biçimde 3D sahneler kurmak için muhtelif değişik teknikler kullandı.
Sadece 3D kameralar, televizyonun gelişiyle evde 3D film izlemenin olası hale geldiği 1950’lere kadar yaygın olarak popüler olmadı. Bu zaman zarfında, View-Master ve Stereo Gerçekçi dahil olmak suretiyle birçok firma tüketiciler için 3D kameralar piyasaya sürdü.
3D kameraların popülaritesi, insanların 2D film izlemeye daha çok alaka duymasıyla 1960’larda ve 1970’lerde azaldı. Sadece son yıllarda sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin artan popülaritesi sebebiyle 3D fotoğrafçılığa olan alaka yine canlandı.
Günümüzde piyasada, müsait fiyatlı nokta ve çekim kameralarından üst seviye ustalaşmış modellere kadar muhtelif 3D kameralar bulunmaktadır. Bu kameralar, aynı sahnenin iki görüntüsünü yakalamak ve sonrasında bu tarz şeyleri tek bir görüntüde birleştirmek için iki lens kullanmak, aynı sahnenin bir takım görüntüsünü yakalamak ve sonrasında bu tarz şeyleri tek bir görüntüde birleştirmek için tek bir lens kullanmak ve bir sahnenin eksiksiz bir 3D temsilini yakalamak için bir fer alanı kamerası kullanmak benzer biçimde muhtelif değişik teknolojiler kullanarak 3D sahneler oluşturur.
3D kameralar hala nispeten yeni bir teknolojidir ve reel anlamda ana akım haline ulaşmadan önce üstesinden gelinmesi ihtiyaç duyulan bir takım güçlük vardır. Bu zorluklar içinde 3D kameraların yüksek maliyeti, 3D içeriğin sınırı olan bulunabilirliği ve 3D görüntüleri kovuşturmak için hususi gözlüklere gereksinim duyulması yer alır.
Sadece 3 boyutlu fotoğrafçılığın potansiyel yararları da önemlidir. 3 boyutlu sahneler, geleneksel 2 boyutlu görüntülere kıyasla daha sürükleyici ve realist bir tecrübe sağlayabilir ve sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve tıbbi görüntüleme benzer biçimde muhtelif uygulamalarda kullanılabilir.
III. 3D Kamera Türleri
3D kameraların iki ana türü vardır: stereoskopik kameralar ve yapılandırılmış fer kameraları.
Stereoskopik kameralar, aynı sahnenin iki görüntüsünü hafif değişik açılardan yakalamak için iki lens kullanır. Sonrasında bu sahneler birleştirilerek tek bir 3B imaj oluşturulur.
Yapılandırılmış fer kameraları, sahneye bir fer deseni yaymak için bir projektör kullanır. Sonrasında kamera, sahnedeki nesnelerden yansıyan fer desenini yakalar. Bu informasyon, sahnenin 3B modelini kurmak için kullanılır.
Her 3D kamera türünün kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Stereoskopik kameralar nispeten ucuzdur ve kullanması kolaydır, sadece yalnızca statik sahneler yakalayabilirler. Yapılandırılmış fer kameraları hareketli sahneler yakalayabilir, sadece daha pahalıdır ve kullanması karmaşıktır.
Aşağıdaki tabloda iki tip 3D kameranın karşılaştırması yer almıştır.
Hususiyet | Stereoskopik Kameralar | Yapılandırılmış Fer Kameraları |
---|---|---|
Maliyet | Nispeten ucuz | Daha pahalı |
Kullanım kolaylığı | Kullanması nispeten basit | Kullanması daha kompleks |
Imaj kalitesi | Statik sahneler için iyi | Hareketli sahneler için iyi |
IV. 3D Kameralar Iyi mi Çalışır?
3D kameralar, bir sahnenin iki yahut daha çok görüntüsünü hafif değişik açılardan yakalayarak çalışır. Sonrasında bu sahneler birleştirilerek derinlik algısı olan tek bir imaj oluşturulur. İki ana 3D kamera türü vardır: stereoskopik kameralar ve yapılandırılmış fer kameraları.
Stereoskopik kameralar, bir sahnenin iki görüntüsünü hafif değişik açılardan yakalamak için iki lens kullanır. Sonrasında bu sahneler birleştirilerek derinlik algısı olan tek bir imaj oluşturulur. Stereoskopik kameralar, en yaygın 3B kamera türüdür ve 3B filmler, 3B tv ve 3B baskı benzer biçimde muhtelif uygulamalarda kullanılır.
Yapılandırılmış fer kameraları, bir sahneye fer deseni yaymak için bir projektör kullanır. Sonrasında kamera, sahnedeki nesnelerden yansıyan fer desenini yakalar. Kamera, sahnedeki her nesnenin derinliğini hesaplamak için fer desenini kullanır. Yapılandırılmış fer kameraları, stereoskopik kameralardan daha pahalıdır, sadece daha yüksek kaliteli 3B sahneler üretebilirler.
V. 3D Kameraların Avantajları
3D kamera kullanmanın muhtelif avantajları vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Sanal gerçeklikte yahut artırılmış gerçeklikte görüntülenebilen sürükleyici sahneler oluşturma kabiliyeti
- Geleneksel 2D kameradan daha çok tafsilat soruşturma kabiliyeti
- Tıbbi yahut ilmi amaçlar için kullanılabilecek sahneler oluşturma kabiliyeti
- Marketing yahut reklamcılıkta kullanılabilecek görseller oluşturma kabiliyeti
Genel hatlarıyla 3D kameralar, geleneksel 2D kameralara kıyasla birçok avantaj sunarak onları fotoğrafçılar ve yaratıcı profesyoneller için kıymetli bir enstruman haline getiriyor.
VI. 3D Kameraların Dezavantajları
3D kameraların birçok avantajına karşın, dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım dezavantajları da vardır. Bunlar şunlardır:
-
3D kameraların maliyeti hala nispeten yüksek olduğu için, birçok tüketici için erişilemez durumdalar.
-
3D kameralar, geleneksel kameralara gore daha çok depolama alanına gereksinim duyarlar; zira her 3D imaj, 2D görüntüden daha çok veri kaplar.
-
3D kameralar, kullanıcının alan derinliği ve kameranın konumu hikayesinde daha çok bilincinde olmasını gerektirdiğinden, geleneksel kameralara gore kullanması daha zor olabilir.
-
3 boyutlu görüntüleri kovuşturmak, hususi gözlükler yahut 3 boyutlu bir monitör gerektirdiğinden, 2 boyutlu görüntülere gore daha zor olabilir.
Genel hatlarıyla, 3D kameralar geleneksel kameralara gore birçok avantaj sunar, sadece dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım dezavantajlar da vardır. Bir 3D kamera satın almayı düşünüyorsanız, karar vermeden ilkin artıları ve eksileri dikkatlice tartmanız önemlidir.
VII. 3D Kameraların Uygulamaları
3D kameralar aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif uygulamalar için kullanılabilir:
- Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR)
- Tıbbi görüntüleme
- Endüstriyel tasavvur
- Ürün görselleştirme
- Tahsil
- Eğlence
- Öteki yaratıcı uygulamalar
VR ve AR’de, kullananların sanal nesnelerle realist bir halde etkileşime girmesine imkan tanıdıkları olan sürükleyici deneyimler yaratmak için 3D kameralar kullanılır. Bu teknoloji, oyun, öğrenim ve simülasyon benzer biçimde muhtelif uygulamalarda kullanılmaktadır.
Tıbbi görüntülemede, 3D kameralar insan vücudunun ayrıntılı görüntülerini kurmak için kullanılır. Bu teknoloji rahatsızlıkları teşhis etmek, ameliyatları planlamak ve tıp uzmanlarını eğitmek için kullanılıyor.
Endüstriyel tasarımda, mamüllerin doğru modellerini kurmak için 3D kameralar kullanılır. Bu teknoloji, yeni çıkan ürünler tasarlamak, mevcut ürünleri iyileştirmek ve ürünleri sanal ortamlarda kontrol etmek için kullanılıyor.
Ürün görselleştirmede, mamüllerin realist görüntülerini kurmak için 3D kameralar kullanılır. Bu teknoloji, ürünleri pazarlamak, ürünleri çevrimiçi satmak ve ürün katalogları kurmak için kullanılıyor.
Eğitimde, etkileşimli öğrenme deneyimleri yaratmak için 3D kameralar kullanılıyor. Bu teknoloji, öğrencilere bilim, matematik ve tarih benzer biçimde muhtelif mevzuları öğretmek için kullanılıyor.
Eğlencede, 3D kameralar filmler, TV şovları ve video oyunları için sürükleyici deneyimler yaratmak için kullanılıyor. Bu teknoloji filmleri daha realist ve entresan hale getirmek ve yeni eğlence biçimleri yaratmak için kullanılıyor.
3D kameralar ek olarak sanat, fotoğrafçılık ve film yapımcılığı benzer biçimde muhtelif öteki yaratıcı uygulamalar için de kullanılıyor. Bu teknoloji, sanatçıların yeni ve yenilikçi sanat eserleri yaratmalarına ve hikayeleri yeni ve coşku verici yollarla anlatmalarına imkan tanıyor.
3D Kamera Tutarları
Bir 3D kameranın fiyatı, özelliklerine ve teknik özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Temel 3D kameralar 100$ kadar düşük bir fiyata bulunabilirken, daha gelişmiş modeller 1.000$’ın üstünde bir fiyata haiz olabilir. Bir 3D kameranın fiyatını etkileyen faktörlerden bazıları şunlardır:
- Mercek sayısı
- Görüntülerin çözünürlüğü
- Kare hızı
- Monitör türü
- Yazılım dahil
3D kamera seçerken ihtiyacınız olan şeyleri ve bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bir tek bayağı 3D fotoğraflar çekmekle ilgileniyorsanız, daha müsait fiyatlı bir modelle yönetim edebilirsiniz. Sadece, 3D kameranızı sanal gerçeklik yahut artırılmış gerçeklik benzer biçimde daha gelişmiş uygulamalar için kullanmayı planlıyorsanız, daha pahalı bir modele yatırım yapmanız gerekecektir.
3D kamera satın alırken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç husus vardır.
Evvela ne tür bir 3D kamera istediğinize karar vermelisiniz. İki ana 3D kamera türü vardır: eylemsiz ve etken. Eylemsiz 3D kameralar, 3D imaj kurmak için tek bir lens ve iki ayrı imaj kullanır. Etken 3D kameralar, 3D imaj kurmak için iki lens ve iki ayrı imaj kullanır.
Eylemsiz 3D kameralar çoğu zaman etken 3D kameralardan daha ucuzdur, sadece birtakım sınırlamaları da vardır. Eylemsiz 3D kameralar yalnızca gün ışığı ortamlarda kullanılabilir ve hareket eden nesnelerin fotoğraflarını çekmek için kullanılamazlar. Etken 3D kameralar eylemsiz 3D kameralardan daha pahalıdır, sadece aynı sınırlamalara haiz değildirler. Etken 3D kameralar her ortamda kullanılabilir ve hareket eden nesnelerin fotoğraflarını çekmek için kullanılabilirler.
3D kamera alışverişi yaparken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan bir öteki şey de çözünürlüktür. 3D kameranın çözünürlüğü px cinsinden ölçülür ve çözünürlük ne kadar yüksek olursa 3D sahneler o denli detaylı olur.
En son, bir 3D kameraya ne kadar harcamak istediğinize karar vermelisiniz. 3D kameraların tutarları birkaç yüz dolardan birkaç bin dolara kadar değişebilir.
İşte piyasadaki en iyi 3D kameralardan birkaçı:
- Panasonic Lumix GH5S
- Nikon Z9
- Canon EOS R5
- Sony A7R IV
- Fujifilm GFX 100S
Bu kameraların tüm bunlar yüksek kalitede 3 boyutlu sahneler çekebiliyor ve aralarından seçim yapabileceğiniz muhtelif özellikler ve fiyat noktaları sunuyor.
S: 3D kamera nelerdir?
A: 3D kamera, bir sahnenin iki yahut daha çok görüntüsünü hafif değişik açılardan ele geçiren bir kameradır. Bu sahneler sonrasında derinlik algısı olan tek bir imaj kurmak için birleştirilir.
S: 3D kameraların değişik türleri nedir?
A: İki ana 3D kamera türü vardır: stereoskopik kameralar ve yapılandırılmış fer kameraları. Stereoskopik kameralar, bir sahnenin iki görüntüsünü hafif değişik açılardan yakalamak için iki lens kullanır. Yapılandırılmış fer kameraları, bir sahneye bir fer deseni yansıtmak için bir projektör kullanır ve arkasından sahnedeki nesnelerden yansıyan fer desenini yakalamak için bir kamera kullanır.
S: 3D kamera kullanmanın avantajları nedir?
A: 3D kamera kullanmanın muhtelif avantajları vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
* Derinlik algısı yaratan, sürükleyici sahneler yaratabilme kabiliyeti.
* Sanal gerçeklik yahut artırılmış gerçeklik uygulamalarında görüntülenebilecek sahneler oluşturma kabiliyeti.
* Görsel olarak daha entresan fotoğraflar yaratma kabiliyeti.
0 Yorum